Alat perkusi jika dimainkan dengan betul mampu memberi inspirasi kepada pengkarya dalam menghasilkan karya seni yang bermutu

Selasa, 13 November 2012

JENIS-JENIS ALAT PERKUSI


ALAT MUZIK PERKUSI


DHOLAK

Dholak ataupun dholaki ialah sebuah alat muzik klasikal India Utara (Hindustan). Ia dimain dengan menggunakan tangan and mudah dipikul oleh pemainya. Bunyi yang dihasilkan oleh dholak berasal daripada hasil pukulan tangan keatas permukaan yang diperbuat daripada kulit haiwan. Dholak biasanya digunakan dalam penghasilan rentak untuk lagu-lagu filem dan sebagainya.        

GONG


Gong adalah alat muzik yang kerap digunakan dalam muzik Melayu tradisional. Sebenarnya, gong adalah sebuah alat muzik yang diperbuat daripada logam dan bunyi yang disuarakan adalah hasil pukulan tukul. Biasanya, gong digunkan dalam muzik keroncong untuk dijadikan penanda masa ataupun tempoh rentak.


  
          MARACAS


Maracas adalah alat muzik hasil ciptaan orang asli Puerto Rico. Pada asalnya ia diperbuat daripada buah pokok higuera dan diisikan dengan batu-batu kecil. Ia harus dimainkan sepasang, iaitu seorang yang memainkan maracas akMan memegang sebuah maracas dalam setiap sebelah tangan.  Maracas, seperti alat muzik pukul yang lain memainkan peranan penting untuk membantu rentak gubahan muzik yang sedang dimainkan.
               


KERINCING


Kerincing diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga. Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk. Apabila diketuk kerincing menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.  Cara memegang dan memainkan kerincing:  Pegang pada tali kerincing pada sebelah tangan dan pengetuk di sebelah tangan lain. Pastikan tangan yang memegang tali tidak menyentuh kerincing.  Kerincing boleh dimainkan dengan mengetuk pada besi berbentuk segitiga dengan pengetuk besi. Ketukan boleh dibuat di dalam atau di sebelah luarnya.

TAMBORIN


Tamborin adalah alat muzik perkusi yan dimainkan dengan cara  dan digoyangkan. Tamborin  menghasilkan suara gemerincing yang boleh digabungkan dengan suara tabuhan dari bahagian  membrannya.  Tamborin  diperbuat  daripada  bingkai  kayu  bulat  yang  dilengkapi  dengan  membran  pelapis  dari kulit  lembu atau plastik.  Tamborin  mempunyai  beberapa  simbal atau  kerincingan logam kecil di sekeliling bingkainya yang akan mengeluarkan  bunyi bergemerincing  bila  alat  muzik ini digoyangkan. Tamborin biasanya dimainkan  dengan  cara  dipegang secara menegak dan digoyang dengan salah satu tangan disertai  tabuhan  pada membran  kulit  dengan  menggunakan   tangan  yang  lain. 

                           

Tamborin  berasal dari Eropah, tetapi  mempunyai  persamaan dengan alat muzik  sejenis yang ditemui di China dan Asia Tengah (Diere),  India (daph), Peru  (Chil Chil),  dan Greenland (Aelyau).  Tamborin  tradisional mula-mula dimainkan oleh kumpulan muzik yang berasal dari tentera Turki, yang dikenali dengan nama Janissaries. Mozart  pertama kali  menggunakan  tamborin  sebagai  salah satu  instrumen dalam  muziknya  pada tahun 1782. Tamborin moden menyumbang besar dalam  pelbagai  orkestra.  Alat  muzik ini telah banyak  digunakan  untuk  menambah  variasi warna  suara dalam  pertunjukkan  muzik sejak  abad  ke-19  dan terus  dimainkan  dalam  band  mahupun  ensembel  muzik  klasik  atau  popular.     

KASTENAT


Kastenet  instrumen  perkusi (idiophone), yang  digunakan dalam  Moor, Uthmaniyah, muzik  purba Rom, Itali,  Sepanyol dan Portugis. Instrumen tersebut  terdiri daripada  sepasang cengkerang  cekung  menyertai  pada  satu  kelebihan  oleh  rentetan.  Mereka  telah  diadakan di tangan  dan  digunakan untuk  menghasilkan  klik  untuk  aksen  berirama  atau  bunyi  yang  sangat  bagus  atau  suara ketuk-ketuk  yang terdiri daripada  satu siri pesat  klik.  Mereka  tradisional  yang  dibuat  daripada kayu keras,  walaupun  gentian kaca   menjadi  semakin popular.            Dalam amalan  pemain biasanya  menggunakan dua  pasang kastenet. Satu   pasangan  yang  dipegang  di tangan  masing-masing,  dengan  tali   yang  bercangkuk  ke  atas ibu jari  dan kastenet  berehat  di tapak  tangan dengan jari  yang  bengkok  untuk menyokong  pihak yang  satu  lagi. Setiap  pasangan  akan  membuat bunyi  padang  yang  sedikit  berbeza.                       


                                                                                                        
            
        


KAYU TIK TOK


Tik-Tok diberbuat daripada kayu. Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. Tik-Tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut. Bunyi di bahagian kanan tik-tok tidak sama dengan bunyi di bahagian kirinya.Cara memegang dan memainkan tik-tok:Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pemegangnya dengan tangan kanan.Ketuk tik-tok pada bahagian kanan dan kirinya secara bergilir-gilir.     


DRUM


Drum  ahli  kumpulan  perkusi  instrumen  muzik,  yang  secara teknikalnya  dikelaskan  sebagai  membranophones.  Gendang  terdiri  daripada sekurang-kurangnya satu  membran,  yang dikenali sebagai  kulit  di atas  dram  atau  kulit  dram,  yang  diregangkan  di atas cangkerang  dan  melanda, sama ada secara langsung  dengan  tangan  pemain,  atau  dengan  tongkat  pemukul dram,  untuk  menghasilkan  bunyi.  Terdapat  biasanya  "kepala  resonans" di  bawah  dram,  ini  biasanya ditala  ke  padang  yang  sedikit  lebih rendah  daripada  kulit di atas dram  atas.  Teknik-teknik lain  telah  digunakan untuk  menyebabkan  gendang  untuk  membuat  bunyi,  seperti roll  ibu  jari.  Gendang  adalah  instrument  yang  tertua  dan  yang  paling  mana-mana  muzik  di  dunia , dan  reka bentuk  asas  kekal  hamper  tidak  berubah  selama  beribu-ribu  tahun.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan